Jak unikać ziarniste balsamy ….


Rozwiązywanie problemów z ziarnistymi balsamamiCzy kiedykolwiek zdarzyło Ci się wydawać przyzwoitą kwotę na wysokiej jakości oleje, masła i woski, aby stworzyć idealny balsam tylko po to, by znaleźć twarde ziarna po stwardnieniu? A może bardziej przypominasz mnie i produkujesz balsamy do apteczki, a miesiące po odkryciu, że tekstura się zmieniła?

Ziarniste balsamy i balsamy to coś, co czułem, że było nieuniknione i nie miało rymu ani powodów, dla których tak się stało. W pewnym momencie podejrzewałem, że winowajcą był olej kokosowy, ale nigdy nie znalazłem odpowiedzi ani rozwiązania.

Do teraz….

Natknąłem się na artykuł mówiący o tym, dlaczego balsamy stają się ziarniste, które składniki je powodują i jak to naprawić lub uniknąć. Kontynuowałem badania, stwierdzając, że był to powszechny problem z produktami do pielęgnacji skóry DIY, które zawierały masło shea i że było to bardzo proste rozwiązanie. Artykuł, który znalazłem, jest TUTAJ.

Zasadniczo problemem jest krystalizacja. Gdy masło lub wosk nie jest wystarczająco podgrzewane i / lub nie jest szybko schładzane, utlenia się i tworzy granulki lub kryształy.

Aby uzyskać jeszcze więcej wiedzy technicznej, masło ma różne temperatury topnienia różnych kwasów tłuszczowych. Jeśli masło stopi się nie stopi dokładnie, a następnie ochłodzi się zbyt wolno, kwasy tłuszczowe zestalają się w różnym tempie i zaczynają krystalizować.

Kryształy te topią się, gdy wchodzą w kontakt ze skórą, ale są nieprzyjemne. Najczęściej występuje to przy użyciu masła shea lub masła mango. Jednak słyszałem, że może się to zdarzyć również z woskiem pszczelim.

Krystalizacja nie oznacza, że ​​balsam jest nieskuteczny lub zepsuł się. Po prostu nie jest optymalny dla konsystencji balsamu.

Aby uniknąć krystalizacji, masła należy podgrzać do 175 stopni (Fahrenheita) i utrzymywać w tej temperaturze przez około dwadzieścia minut. Najpierw podgrzewam masło shea w podwójnym bojlerze przez 20 minut, zanim dodam pozostałe składniki do przepisu. Używam również termometru TEGO, aby sprawdzić, czy masło osiąga 175 stopni przez 20 minut.

Uwaga dodatkowa: Co to jest podwójny kocioł?

Po dodaniu reszty składników i ich stopieniu usuwam z ognia, dodam olejki eteryczne i witaminę E (jeśli przepis tego wymaga), wlewam do słoika i wkładam do zamrażarki na 30 minut.

** Im dłużej masło pozostaje stopione, tym bardziej prawdopodobne jest, że utworzą się kryształy.

Dobrą wiadomością jest to, że możesz faktycznie rozwiązać ten problem za pomocą balsamów, które już przygotowałeś.

  1. Delikatnie podgrzej balsam na średnim lub nawet niskim poziomie ciepła w podwójnym bojlerze. Mówię delikatnie, ponieważ podgrzanie balsamu osłabi właściwości terapeutyczne innych składników, więc chcesz powoli stopić balsam. Podczas podgrzewania trzymaj pokrywkę słoika. Dostanie się wody do balsamu spowoduje wzrost bakterii.
  2. Po całkowitym stopieniu balsamu natychmiast umieść go w zamrażarce na 30 minut.

Był to dla mnie taki sam zestaw informacji, ponieważ natrafiłem na ziarnisty gumkę do warg. Teraz wiem, jak z tym walczyć i w razie potrzeby to naprawić! Mam nadzieję, że ten post pomógł ci równie dobrze – czy już wiesz?

xx, Jenni

Rozwiązywanie problemów Ziarniste Balsamy